1.01.2008

Stadlarda Sigara Yasağı

Şaka maka derken sigara yasağı ciddi ciddi geliyor gibi. Teklif yasalaşırsa stadyumda,barda,kahvehanede sigara içmek yasaklanacakmış. Yasayı çıkartmak ne ki, parti başkanın "öyle olacak" dedikten sonra sıkıyorsa aksi şekilde oy kullan bakalım. Marifet çıkarttığın yasanın arkasında olmakta, şak diye cezayı kesebilmekte. O da sıkar biraz. Gol yiyen takımın taraftarı sigarasını yakacak sende gelip "hoop birader yasak" diyeceksin, öyle mi? Adamın zaten acısı var, takımı gol yemiş, o adam seni dövmez mi? Ya da yasa kapsamında stadlarda sigara içilmeyen bölümler oluşturacaksın. Kim takar bunu? Gol attıktan sonra keyif için bir tane, gol yedikten sonra efkar için bir tane... Öyle gider bu olay,senin yasa diye çıkarttığın şeyde yalan olur.

Halbuki kademeli kademeli yapsan ya bu olayı. Öncelikle stad koridorlarında yasaklasan ondan sonra tribünlere girsen(önce şeref tribünü olsunda imam-cemaat ilişkisini görelim ama) daha başarılı olmaz mısın? İngiltere'de bazı tribünlerde sigara içmek yasak diye biliyorum(biletlerin üzerinde belirtliyor), fakat İngiltere ile bizim eğitim seviyemiz eşit mi? Adama "yasak" dediğin zaman anlıyor fakat bizde ise "yasak" olan şeye daha bir sempati duyuluyor, millet dört kolla sarılıyor yasaklara. Kaldı ki sigara yasağının başarıyla uygulandığı tek yer havaalanları oldu bugüne kadar. Sigarayı yasakladığınız spor salonlarında bile "uyarıcı levha"dan öteye gidemedi yasaklar.

Sigara yasağı bir kaç hafta gündemi meşgul edecek gibi gözüküyor. Bununla ilgili bir film vardı, Thank You For Smoking diye. Geyik bir film işte, sigara sektörünü, yasakları anlatıyordu. Bulursanız onu da izleyin derim. Gündem sigara ile meşgulken TV'de çıkar diye umutlanmayın, yeni yasalar kapsamında yayınlanması çok zor.

Hiç yorum yok: